Műszaki vizsgáztatás

Letölthető PDF műszaki vizsgáztatáshoz - meghatalmazás jogi személy

Letölthető PDF műszaki vizsgáztatáshoz - meghatalmazás magán személy

Letölthető PDF - Tájékoztató, előzetes átvizsgálás nélküli hatósági vizsgálatról

Letölthető PDF - Díjtáblázat
 

Igény esetén - M1 (személygépkocsi esetén) az előzetes állapotfelmérést 5 710 Ft -os áron végzi a BODÓ FÉKCENTER, online időpontfoglalás esetén, 4 710 Ft -os áron.


A további kategóriák djszabásairól M1G (személygépkocsi összkerékhajtással), N1 (kistehergépkocsi), N1G (kistehergépkocsi összkerékhajtással), O1 (könnyű pótkocsi - utánfutó), O2 (nehéz pótkocsi), L3e (motorkerékpár) érdeklódjön Kollégáinknál személyesen vagy telefonon.

Minden, amit használunk, elhasználódhat, így ez az autónkra is igaz, mitöbb ez esetben a biztonságunk védelme miatt sem lehet mindez másodlagos szempont, amikor a műszaki karbantartásról kell gondoskodni.

A kötelező műszaki vizsgáztatások között eltelő két éves periódusok alatt is használjuk a gépjárművet, így az elhasználódás illetve meghibásodás ezen időszakok alatt is bármikor bekövetkezhet. Tapasztalatból tudhatjuk már, hogy vannak ad-hoc megjelenő hibák, amelyeket nem feltétlenül jelez egyértelműen a gépjármű, de mégis abba a kategóriába tartoznak, amelyek a kötelező műszaki vizsga követelményrendszere alapján, meghiúsíthatja annak sikerességét. (Pl: katalizátor, lambda szonda)

Mielőtt automatikusan műszaki vizsgára küldené autóját, minden esetben érdemes őszintén végiggondolni, hogy a legutóbbi vizsga óta milyen mértékben volt karbantartva autója, milyen lehet a műszaki állapota a gépjármű korát és a futott kilómétereket is figyelembe véve.

Abban az esetben, amikor gépjárműve életkora meghaladja a 15 – 20 évet vagy 200 ezer kilómétert, akkor minden esetben számolnia kell azzal a ténnyel is, hogy koránál vagy km-ek számánál fogva már lehetnek olyan beavatkozást igénylő munkálatok is, melyek javítása - műszaki vizsgára történő alkalmassá tétele - akár több időt vesz igénybe.  Mindez több munkálatot is igényelhet, így ezek időzítése nagyon fontos, nem hagyható az utolsó pillanatokra.

A Bodó Fékcenter több évtizedes szakmai tapasztalata alapján -  a 15. életévét meghaladó vagy intenzíven használt gépjárművek esetében -, a műszaki vizsgáztatás esedékességét megelőző hónapokban javasolja a tulajdonosoknak az állapotfelmérést. Ezen gépjárműveknél a vizsgáztatást közvetlenül megelőző átvizsgálás - az esetek túlnyomó többségében - nem teszi lehetővé az azonnali javítást, sikeres műszaki vizsgára való felkészítést!

Kérjük, minden esetben körültekintően járjon el - a kötelező műszaki vizsgáztatás felé közeledve - és kalkuláljon a valós lehetőségekkel – nem csak a 15 év feletti járművek esetében, de azoknál mindenképpen. Ez is alapfeltétele lehet a megfelelő időben elvégezhető, sikeres műszaki vizsgának.

Az elvégzendő munkafolyamtok többrétűek lehetnek, javítási folyamatsor részét képezik – karosszéria, alvázvédelem, fényezés, motor és annak járulékos munkafolyamatai. Az ilyen és ehhez hasonló munkafolyamatok, nem minden esetben végezhetőke párhuzamosan – időigényesek -, így ezek időtartamával és a szerelők kapacitásával is egyeztetni kell.

Milyen gépjárművek műszaki vizsgáztatását vállaljuk, és milyen feltételekkel?

A Bodó Fékcenter M1 (személygépkocsi), M1G (személygépkocsi összkerékhajtással), N1 (kistehergépkocsi), N1G (kistehergépkocsi összkerékhajtással), O1 (könnyű pótkocsi - utánfutó), O2 (nehéz pótkocsi), L3e (motorkerékpár) kategóriába tartozó járművek műszaki vizsgáztatását végzi, igény esetén előzetes állapotfelméréssel.

Műszaki vizsgáztatásra vonatkozó alap díjszabásunk, a személygépkocsi és kis tehergépkocsi kategórián belül csak, a nem 4 kerék hajtásúakra és zárt kocsiszekrényű, felépítmény nélküli gépjárművekre értendő.

Éljen Ön is a leg költséghatékonyabb lehetőséggel - előzetes állapotfelméréssel elkerülheti, hogy esetleg sikertelen legyen a műszaki vizsga.

Igény esetén az előzetes állapotfelmérést 5 710 Ft -os áron végzi a BODÓ FÉKCENTER,
Online időpontfoglalás esetén 4 710 Ft -os áron.

 

SIKERES MŰSZAKI VIZSGA FELTÉTELEI

A sikeres műszaki vizsga alapfeltétele, hogy gépjárműve a hatályos minimum feltételeknek megfeleljen.
Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes inkább egy állapotfelméréssel ellenőrizni mielőtt műszaki vizsgára bocsátja az autót.

Előzetes műszaki átvizsgálás alkalmával a BODÓ FÉKCENTER ellenőrzésein felűl a tulajdonos is felelősségel rendelkezik gépjárműve típusára jellemző alapfelszereltségek- és az utólag típus azonos kiegészítők funkciós, hibátlan működésésrt.

A technikai- és műszaki ellenőrzésen felűl a gépjármű tulajdonosa felel a gépjármű típusára jellemző minden alapfelszereltségért!

pl: (teljesség igénye nélkűl).

- ködlámpa,
- biztonsági öv,
- fejtámlák,
- 7 személyes autóban 6, 7, ülés, 
- működő képes zárak és reteszek,
- elektomosan állítható fényszórók,
- rendszámtábla megvilágító izzó,
- xenon fényszoró- és mosó berendezése valamint a xenon fényszoró autómata magasság állító berendezése),
- eltávolítható vonóhoroggal ellátott autó esetén, a vonóhorognak is a rendeltetésének megfelelően - nyugalmi- és vonatásra kész állapotban működőképesen - a helyén kell lennie,
 

A gépjárművek típusára jellemő minden alapfelszereltség és típusazonos extra felszereltség (megfelelésőségi nyilatkozattal rendelkező) kapcsán, a biztonsági protokolokkal- illetve a műszaki vizsgázatással kapcsolatos teljes információval, minden esteben segtségre lehet a gyártó- illetve a gyártó hivatalos márkaszervíze.

 

A bruttó 4.710 HUF értékű műszaki előzetes átvizsgálás, mérési eredményekkel (műszaki előképzettséget igénylő folyamatok)  az alábbi műveleteket tartalamazza:

- fék-, lengéscsillapító, próbapadi mérések
- fékberendezések szerkezeti elemeinek vizsgálata (féktömlők, fékcsövek, fékrásegítő vizsgálata) 
- futómű holtjáték vizsgálat, felfüggesztések vizsgálata, esetleges hiba megállapítás
- kormányberendezés működésének teljeskörű vizsgálata
- átfogó kipufogórendszer vizsgálat

 

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK:

1. Szélvédő, hátsó és oldalüvegek
Nem lehet repedés, sérülés az üvegeken. Szakszerűen javított felület megfelelhet. Az oldalüvegezésnek 70%-ban kell fényáteresztőnek lennie. Gyári sötétítés esetén nem lesz probléma, hiszen az eleve a szabályoknak megfelelő. Amennyiben nem gyárilag sötétített a gépjármű üvegezése, akkor a fényáteresztő képességet igazoló műbizonylatot szükséges felmutatni.
A vezető és első utas melletti oldalüvegeken semmilyen sötétítő fólia nem lehet. Az ablaktörlők és ablakmosó berendezések kifogástalan működése elengedhetetlen, mindképpen ellenőrizzük le őket a műszaki vizsga előtt.

2. Világító berendezések
Minden világító berendezésének (kívül-belül) működnie kell, a lámpaburák nem lehetnek sérültek.
A világítás fényforrásai szabályosan fehér és vagy kadmium sárga fényt bocsáthatnak ki előre, az indexlámpa fénye az előírás alapján sárga. Új típusú gépjárművek, modern lámpák esetében javasolt a sárga bevonat ellenőrzése, az izzó üvegén ez a réteg könnyen megsérülhet.
Utólagos xenon és led technológiás fényforrás beépítése nem megengedett.
A fényszóróknak, ködlámpáknak, féklámpának és helyzetjelzőnek megfelelő magasságban kell lenniük.  Fényszórásukat érdemes ellenőrizni, beállítani.
Pót féklámpa esetén ellenőrizendő, hogy az utastérbe a fénye nem tükröződik e vissza.
A gépjármű menetközben (előre menetben) hátrafelé fehér vagy kék fényt nem bocsáthat ki.
A gyárilag Xenon izzókkal felszerelt személyautóknál az automata fényszóró magasság beállító, valamint a lámpamosó megfelelő működése kötelező.

3. Futómű
A futóművet szervizben lehet csak megfelelően ellenőrizni, ennek feltételei ott biztosítottak.
A gömbfejek, csapágyak, gumiágyak állapota meg kell, hogy feleljen a minimum feltételeknek. Ugyan ez igaz a futómű gumialkatrészeire is, amelyeknek a helyükön kell lenni, továbbá nem lehetnek kopottak.

4. Fékberendezések
Az első és hátsó fékberendezések hatékonyságát ellenőrizni kell. Előfordulhat, hogy a műszaki vizsga minimum követelményeinek megfelelő fékberendezések akár rövid időn belül már szerviz munkálatokat igényelnek, hiszen kopó alkatrészről van szó, amely a minimum körüli állapotban még műszaki vizsgán megfelelő értéket produkál.
Könnyen előfordulhat, hogy a fékpadon a fékberendezés megfelelő hatékonyságot mutat, a szimmetrikussága is jó, nincs fékerő ingadozás, de fékbetét esetleg csere állapot közeli értéket mutat. Rövid időn belül bekapcsolhat a fékkopás jelző!
Az üzemi fék esetében 20%, a rögzítő féknél pedig 30% lehet az eltérés a két kerék között.
A fékerő ellenőrzésén túl az erőkifejtést is szükséges ellenőrizni (fékpedálra gyakorolt erő).
A rögzítő fék (hétköznapi szóhasználatban - kézi fék) (egyes autók esetében lábbal működtethető, vannak olyan típusok - általában 4 kerék meghajtásúak gépjárművek - ahol a rögzítés kardán tengely lefékezésével valósul meg) rendeltetése, hogy a működtetéstől függetlenül a fenti határértékeknek megfeleljen.

5. Lengéscsillapító
A lengéscsillapító feladata a futómű függőleges mozgásainak csillapítása, az autó kerekei és az úttest közötti kapcsolat biztosítása. A vizsgálat során az kerül igazolásra, hogy a kapcsolat fenntartása az útfelülettel az előirt mértékben létre jön-e, és mennyi idő alatt állnak vissza a kerekek alaphelyzetbe.
A hatékonyság elérése mellett, az olajszivárgás nem megengedett.

6. Kipufogó
Nem lehet megrongálódott vagy lyukas, erősen korrodálódott, nem hiányozhat belőle egyetlen elem sem (átalakítás miatt előfordulhat, hogy hiányzik a hangtompító dob) ez nem szabályos. Műbizonylattal rendelkező nem gyári, például: sport dob átengedhető, a megfelelőséget igazoló iratok ellenében.

7. Karosszéria
A gyári kialakítások kívüli - utólag felszerelt - kiálló alkatrészeket nem tartalmazhat (csak műbizonylattal rendelkező kiegészítők elfogadhatóak: utólag felszerelt szabályos tetőcsomagtartó).
A gyári kialakítástól erősen eltérő állapot, akadálya lehet a sikeres műszaki vizsgának. Karambol illetve egyéb sérülésekből, korrodálásból adódó jelentős elváltozások, állapotromlások nem lehetnek.
Minden gyári elemnek az autón kell lennie, megfelelően rögzítve pl: hűtőrács, lökhárítók, tükrök, amennyiben ködlámpa van a lökhárítóban, akkor annak működőképesnek kell lennie. Gallytörő rács kizárólag M1G és N1G kategóriájú gépjárműveken lehet elhelyezve, utólagos felszerelés esetén a forgalmi engedélybe a jóváhagyásnak szerepelni kell.

8. Gumiabroncsok és felni
A gumiabroncsok nem lehetnek kopottak, sérültek. A gumiabroncs mintamélysége minimum 1,6 mm mélységűnek kell lennie személygépkocsik esetén.
A gumiabroncsnak azonos szerkezetűnek kell lenniük mind a négy keréknél, sőt jellegbeli azonosságot kell mutatniuk tengelyenként. Egyes autótípusok esetében - tengelyenként méretkülönbség előfordulhat, igazodva a gyártó által engedélyezett szerelési méretekhez.  

9. A motor és erőátvitel elemei
A motor és erőátvitel elemeinek folyadék szivárgástól mentes állapotban kell működniük. A kormány rásegítő berendezés működése a biztonságos kormányzás előfeltétele. A hidraulikus szivattyúval üzemelő a segédberendezések tömítetlensége nemcsak környezetvédelmi, de baleset biztonsági szempontból is veszélyt jelenthetnek. Hibás, szivárgó kormány berendezéssel a gépjármű alkalmatlan a biztonságos közlekedésre.  

10. Belső tér, aktív-passzív biztonság, visszajelző lámpák
Az üléseknek befogadó képesség szerint biztonságosan rögzített állapotban kell lenniük, a gyári kialakításnak megfelelően, használati állapotban funkciósan mozgatható, beállítható legyen, minden gyárilag kialakított irányban.


Fejtámla biztonsági tartozéka a gépjárműnek, ezért nem távolítható el azokból a gépjárművekből, amelyekbe gyárilag lettek beépítve.
A gépjárműben az összes biztonsági övnek működőképesnek kell lennie: be kell akadniuk a megfelelő rögzítésbe, használaton kívül pedig automatikusan vissza kell húzódniuk.
Övfeszítő patronoknak működőképes állapotban kell lenniük, azokban az autókban, amelyekbe be van építve. Ez ütközés esetén nyújt védelmet, ezért a rendszernek együttműködőnek kell lennie, a légzsákok működésével, időbeni és folyamatbeli kapcsolata van. Egymás nélkül nem érvényesül a megfelelő balesetvédelem!
Az aktív-passzív biztonsági rendszerek működését a műszerfalon ellenőrző lámpák felügyelik. A gyújtást bekapcsolva az izzó működése ellenőrizhető, a motor indítás után a hibamentes állapotot a kontrollámpák kikapcsolódással jelzik.


A műszaki vizsga feltételeit érdemes áthatóan tanulmányozni, amennyiben bármivel kapcsolatban probléma, hiányosság vagy akár bizonytalanság merül fel javasolt még a vizsgáztatás előtt ellenőrizni majd orvosolni azt. Sikeres műszaki vizsga feltételei csak akkor teljesíthetőek, ha a gépjármű az összes felsorolt minimum elvárásnak - szabálynak megfelel.

 


Ma 2020.1.17 Péntek
Antal

Autóápolási termékek Alvázvédők Féktisztítók Jégoldók Lámpafestékek Lánctisztító spray Nyári szélvédőmosók Téli szélvédőmosók Bowdenek Elektromos alkatrészek Akkumulátorok Apróalkatrészek Generátor szabadonfutók Generátorok és alkatrészei Gyújtás alkatrészek Gyújtáskapcsolók Gyújtógyertyák Gyújtókábel készletek Irányjelző automaták Irányjelző világításkapcsolók Izzítógyertyák Izzítórelé Izzítórelék Izzók Kapcsolók és jeladók Önindítók Relék Kormánykapcsolók Erőátvitel Apróalkatrészek Féltengely csuklók Féltengely porvédők Kardánalkatrészek Kuplung alkatrészek Kuplung munkahengerek Kuplungalkatrészek Kuplungpedál Pedálgumik Fék alkatrészek Fékbeépítő készlet Fékbetétek Fékcsövek Fékdobok Fékkopás visszajelzők Fékmunkahengerek Féknyergek Fékpofák Féktárcsák Főfékhengerek Kerékcsapágyak Felszerelések és kiegészítők Ablaklehúzók/Kefék Ablaktörlő gumik Akkumulátor tartozékok Belső kiegészítők Benzinkannák Biztosítékok Csomagtértálcák Dísztárcsák Elakadásjelző Elemek Elsősegély felszerelés Folyadékátemelők Hevederek/rögzítők Hóláncok Hűtővíz előmelegítők Indítókábelek Jégkaparók Kábelvég Kesztyűk Kormányvédők Kormányzár Központizár Kürt Lámpák LED-ek, izzók Légterelők Mérőműszerek Navigációs berendezések Prizmák Relé Rendszámtartók/Keretek Riasztók Sárvédő takaró Szelepsapkák Szerszámok Szivargyújtók/Tartozékok Tanksapkák Táskák Tetőcsomagtartók Tolató radarok Tuning kiegészítők Tükrök Ülésfűtők Ventillátorok Vontatókötelek Futóműalkatrészek ABS alkatrészek Apróalkatrészek Gömbfejek és lengőkarok Kerékagyak Kerékcsapágyak Kormánymű porvédők Lengéscsillapító porvédők Lengéscsillapítók Spirálrugók Szilentek Toronyalkatrészek Gépjármű adalékok Fagyállók Fékfolyadékok Hidegindítók Hűtőtisztító adalékok Kenőzsírok Klímagáz Klímaolajok Lánckenőolajok Motorblokk lemosók Olajadalékok Sebességváltó adalék Üzemanyag adalékok Gumiabroncs kereső Négyévszakos abroncsok Nyári 4x4 abroncsok Nyári kistehergépkocsi abroncsok Nyári személygépkocsi abroncsok Hűtőrendszer Apróalkatrészek Fűtőradiátorok Hűtők Hűtősapkák Hűtőventilátor alkatrészek Kiegyenlítő tartályok Klímaberendezések Klímahűtők Termosztátok Ventilátor kuplungok Vízcsövek Vízhűtők Vízpumpák Karbantartás és javítás Hidegindítók Ioncserélt víz Olajadalékok Paszta Segédanyagok Szilikonok Tisztító spray Univerzális spray Védő spray Karosszéria elemek Alfa-Romeo Audi Austin Autobianchi BMW Chevrolet Chrysler Citroen Dacia Daewoo Daihatsu Fiat Ford Honda Hyundai Isuzu Iveco Jaguar Kia Lancia Land Rover Lexus Mazda Mercedes Mini BMW Mitsubishi Nissan NSU Opel Peugeot Porsche Renault Rover Saab Seat Skoda Smart Subaru Suzuki Toyota Universal Volvo VW Karosszéria és világítás Ablakemelő szerkezetek Ablaktörlő lapátok Ajtóemelő teleszkópok Ajtóemelők Autó szőnyegek Fenéklemez Izzók Karosszéria elemek Lámpatestek Levegőszűrők Visszapillantó tükrök Vonóhorgok Zárak Kenőanyagok Akciós olajok ARAL CASTROL Gyári olajok MOBIL Q8 RE-CORD SHELL TOTAL OMW Kipufogók Apróalkatrészek Gumiszerelékek Katalizátorok Lambdaszondák Tömítések Meghajtószíjak Ékszíjak Ékszíjkészletek Generátor szabadonfutók Rezgéscsillapítók Szíjfeszítőcsapágyak vezetgörgők Motoralkatrészek Apróalkatrészek Dugattyúgyűrűk Főtengely szíjtárcsák Hengerfej csavarok Hidraulikus szelepemelő Hidraulikus szelepemelők Karburátor alkatrészek Kartergázcsövek Légmennyiségmérők Levegőrendszer Meghajtószíjak Szelepek Szelepvezetők Szíjfeszítőcsapágyak Szimeringek Tartóbakok Tömítések Vezérműszíj készletek Vezérműszíjak Vezérműtengelyek Ragasztás és tömítéstechnika Egységcsomag Kiegészítők Ragasztóanyagok Rögzítő anyagok Szalagok Tömítőanyagok Szűrők Automata váltó szűrők Hidraulika szűrők Levegőszűrők Olajszűrők Pollenszűrők Üzemanyagszűrők Vízszűrők Üzemanyagrendszer Porlasztócsúcsok Üzemanyag szivattyúk Üzemanyag tankok
Copyright © 2013 Bodófékcenter - Szekszárd - All Rights Reserved | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat | Garancia | Látogatók: 2768